2011. szeptember 22., csütörtök

Környezettudatosság

Járjatok könyvtárba!!! Most komolyan! Én kb. 25 éve voltam könyvtárban utoljára (ebből is látszik, nem vagyok mai csirke...), azóta nem éreztem indítatást rá. Elgondoltam, hogy Tolsztojt és Csehovot elég jól leolvastam az itthoni polcról is, ami meg naprakész és érdekelne, az ott úgysem lelhető fel. Aztán teltek múltak az évek és már nem volt az a könyvespolc, ami elég lett volna az itthoni állománynak. Amiknek 80 %-a vagy kötelező olvasmány (a gyereknek is az lesz), vagy verseskötet (hogy lehetne élni JA birtoklása nélkül), vagy enciklopédia és útikönyv (minek, ha a google earth megmutatja még a sivatag homokszemeit is), illetve egyszer elolvasott, tetszett, megjegyeztem, sohatöbbé ki nem nyitom regény. És eljöve a festés, amikor mindezeket ideiglenesen be kellett dobozolni... Jelentem, kb. 100 db, egy nagy költözőládányi vissza se került!!!! A nyáron elballagtam a helyi könyvtárba, és megkérdeztem, elfogadnák-e ezeket. Nagy örömmel vették. Ha már ott voltam, körülnéztem, és az állam leesett: egy egész polc az utóbbi fél évben megjelent könyvekkel! Mondanom se kell, azon nyomban beiratkoztunk a gyerekkel, neki egy klassz kis gyerek-krimi (kincskeresős, várromos) sorozatot leltünk, én meg jó kis vallási-tudományost fogtam ki épp (A Jézus dinasztia a címe; de nem az esetleges leszármazottairól szól, hanem a dávidi felmenőiről). És nagyon klassz érzés úgy magamba szívni belőle az információt, hogy ezért egyetlen fillért se kellett költenem, ráadáasul amikor kiolvasom, utána nem az én könyvespolcomon fog porosodni örök időkig! Egyszóval, gyertek, próbáljátok ki! A fák is örülni fognak!

3 megjegyzés:

  1. Szívemből szóltál! Igaz ami engem mosntanában érdekel az a helyi kis könyvtárunkat annyira nem. Azért megfontolom a felvetésedet a kötelezőekkel kapcsoaltosan! :)

    VálaszTörlés
  2. ... elgondolkodtattál, s mennyire igazad van!!!:-)

    VálaszTörlés
  3. Levi "olvasós" korától tagja vagyok a helyi könyvtárnak. Ez azt jelenti, hogy kb. két éves volt, mikor beiratkoztam. Aztán sorra a többi gyerek is tag lett ahogy megszülettek, mert nálunk a gyerekeknek ingyen van a tagság. Egy olvasójegyre 8 könyvet lehet kivenni, így hátizsákkal járunk, havonta, néha kéthavonta könyvtárba. Van, hogy csak telefonon meghosszabbíttatok, mert még nem végeztünk, vagy épp nem tudtunk elmenni, visszavinni a könyveket. Van, hogy 20 könyv is nálunk van, bár ilyenkor a nagy része hobbikönyv, ami inkább füzet. ;)
    Levente hetente legalább egy könyvet elolvas, és a kicsik is nagyon szeretnek könyvvel lefeküdni. Tündi még regényt nem, de kis meséket szeret olvasni, és esténként szokott is hangosan Zolinak mesélni egy AnnaPetit vagy valami hasonlót. :)

    VálaszTörlés